Me-Time

Wanneer neem jij tijd voor jezelf?

Alle Blogs

Van Overweldiging naar Focussen:

Jouw weg naar Me-Time

De dagen lijken voorbij te vliegen en voordat je het weet is er weer een week om. Maar als je terugkijkt, besef je dat je nauwelijks tijd hebt gehad voor jezelf. Je bent constant bezig geweest met werk, huishoudelijke taken en het regelen van duizend-en-één dingen. Maar waar blijft de tijd voor jou? Waar blijft de tijd voor ontspanning, herstel en activiteiten waar je energie van krijgt? In dit blog ontdek je hoe focus je helpt om meer tijd en aandacht aan jezelf te besteden en waarom dit essentieel is voor duurzaam herstel en effectiviteit op de werkvloer.

De impact van een gebrek aan Me-Time

Een gebrek aan tijd voor jezelf heeft alles te maken met focus en prioriteiten. Als je voortdurend bezig bent met anderen en externe verplichtingen, raakt je eigen welzijn op de achtergrond. Dit kan leiden tot stress, vermoeidheid en uiteindelijk zelfs burn-out. Juist voor professionals in een re-integratietraject is het van belang om bewust ruimte te maken voor hersteltijd en ontspanning.

De kracht van doelen stellen

Het begint allemaal met bewustwording en het stellen van doelen. Wat wil je bereiken met je Me-Time? Wil je meer energie? Minder stress? Beter functioneren op het werk? Schrijf een of twee concrete doelen op en visualiseer hoe je leven verandert als je ze bereikt. Dit helpt je niet alleen om meer focus te krijgen, maar ook om inzichtelijk te maken waarom tijd voor jezelf essentieel is voor je werk en herstel.

Praktische stappen om Me-Time in je schema op te nemen

1. Maak een overzicht van je activiteiten

Om inzicht te krijgen in hoe jij je tijd besteedt, kun je een lijst maken en deze verdelen in drie kolommen:

  • Inspanning: Activiteiten waarbij je informatie opneemt of veel mentale of fysieke energie verbruikt, zoals een moeilijk gesprek voeren, het journaal kijken of lange vergaderingen.
  • Ontspanning: Activiteiten die je doet zonder druk, zoals een wandeling maken, een hobby uitvoeren of muziek luisteren.
  • Rust: Momenten van volledige ontspanning, zoals slapen, in bad liggen of op een bankje vogels kijken.

Houd een week lang bij welke activiteiten in welke kolom vallen en kijk waar je evenwicht mist. Dit helpt je om bewuster keuzes te maken en Me-Time effectiever in te zetten.

2. Plan Me-Time bewust in

Me-Time moet een vast onderdeel van je dag worden. Dit kan door bewust een moment op de dag te reserveren voor ontspanning, een korte wandeling, ademhalingsoefeningen of een andere activiteit die jou helpt herstellen.

3. Combineer herstel en werk

Me-Time hoeft niet te betekenen dat je uren vrij moet maken. Zelfs kleine pauzes kunnen bijdragen aan een betere werk-privébalans. Gebruik bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek: werk 25 minuten gefocust en neem dan 5 minuten rust om even te bewegen of ademhalingsoefeningen te doen.

Meer hierover lees je in ons artikel: Werk-privébalans herstellen: Op naar duurzame re-integratie.

4. Leer nee zeggen

Een van de grootste obstakels voor Me-Time is de neiging om altijd ‘ja’ te zeggen tegen verplichtingen. Leer om grenzen te stellen en prioriteit te geven aan je eigen welzijn. Dit komt niet alleen jou ten goede, maar maakt je uiteindelijk ook effectiever op de werkvloer.

Me-Time in re-integratie

Martijn (38) begon een 2e spoor traject na langdurige uitval door stressklachten. Tijdens ons traject ontdekten we dat hij zichzelf geen ruimte gunde voor herstelmomenten. Zijn agenda stond vol met werkgerelateerde taken en privéverplichtingen, maar nergens was tijd voor ontspanning. Door bewust Me-Time in te plannen en zijn energieniveau beter te bewaken, Leerde hij zijn grenzen te stellen. Dit hielp hem om een duurzame balans te behouden.

Maak tijd voor jezelf!

Wil jij ook leren hoe je bewust tijd voor jezelf creëert en energieker je werk hervat? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe je Me-Time kunt integreren in jouw dagelijks leven!

Gratis e-book: Meer balans in je (werk)leven Wist je dat ik een e-book heb geschreven met eenvoudige tips voor meer balans? Je kunt het gratis downloaden en direct toepassen!

En mocht je behoefte hebben aan meer informatie of hulp bij het stellen van doelen en focussen, dan ben ik er voor je! Als jouw persoonlijke gids op dit avontuurlijke pad naar Me-Time, help ik je graag om jouw doelen te bereiken. Wees gerust, ik breng ook een flinke dosis humor mee om de reis zo licht en plezierig mogelijk te maken.

Contact opnemen

Pagina delen

Wat anderen zeggen:

anoniem

pen

De persoonlijke insteek vond ik fijn, coach ook echt betrokken en echt menselijk. Groot compliment voor Danielle!

Ilse Rust
Yoga docent

pen

Ik heb beide workshops gevolgd, zowel Optimaal Ademhalen als Optimaal Focussen. Mede dankzij Daniëlle’s enthousiasme en down-to-earth benadering heb ik workshops als heel fijn ervaren. De workshop Optimaal Ademhalen heeft op emotioneel vlak veel voor mij gedaan. Ik had na afloop het idee dat ik een paar kilo aan ballast verloren was.

De cursus Optimaal Focussen was een hele andere workshop, deze was vooral fysiek gericht. Na een plons in het koude water voel je je als herboren!

Daniëlle is een heel fijn mens, ze bewaakt jouw grenzen waardoor je je gelijk veilig bij haar voelt. Echt een aanrader voor mensen die meer willen weten over wat de ademhaling op fysiek, mentaal en emotioneel niveau kan betekenen!


pen

Tijdens dit traject heb ik veel waardevolle inzichten opgedaan. Het belang van uit mijn comfortzone treden heeft me niet alleen flexibeler en veerkrachtiger gemaakt, maar ook mijn zelfvertrouwen vergroot. Daarnaast ben ik trots op mijn verbeterde professionele vaardigheden, zoals het opstellen van een effectief cv, het schrijven van sterke motivatiebrieven en het optimaal benutten van LinkedIn. Deze tools hebben mijn netwerk vergroot en mijn zichtbaarheid versterkt. Hoewel ik nog geen nieuwe baan heb gevonden, heb ik mijn doelen helder gekregen en concrete stappen gezet naar een stabiele en bevredigende carrière. Het traject heeft bijgedragen aan zowel mijn persoonlijke als professionele groei, en ik kijk met vertrouwen naar de toekomst.

Gabrielle Scherpenisse

pen

Wij hebben samen de familie opstellingen gedaan. Heel bijzonder.

Ik vond het een hele mooie ervaring. Daniëlle zoekt samen wat er op dat moment het beste aansluit op de hulpvraag.

Niet gedacht dat dit zo dichtbij zou komen. Daniëlle weet de juiste vragen te stellen en stelt je daarbij tegelijkertijd op je gemak. Ben zeker geïnteresseerd in andere trainingen en workshops.

Dankjewel!!!

Erik

pen

“De aanleiding voor de test was het volgende: Ik ben als bestuurslid toegetreden tot de stichting Politie Veteraan. We kregen de kans om ons te laten testen. Omdat ik geloof dat je moet blijven ontwikkelen, had ik daar wel oren naar. Er kwam voor mij een mooi resultaat uit. Ik moet gaan werken aan mijn overtuigingskracht. Ik heb dat opgepakt en hoop er mijn voordeel mee te doen. De begeleiding door Daniëlle Egstorf is prima! Ze weet goed waar ze het over heeft en plaatst de resultaten goed in perspectief! Ook is zij als persoon erg toegankelijk. Ik zou haar zondermeer aanbevelen bij mijn collega’s of kennissen.”

Leon

pen

“Ik heb deelgenomen omdat ik eigenlijk afgeschreven was bij de politie (lichamelijke en geestelijke PTSS) en volgens het UWV kon ik alleen nog maar lopende band werk doen.
Tot mijn verbazing kwamen er uit de test zoveel competenties, die mij ruime mogelijkheden geven om ander werk te gaan doen of in staat ben nog te gaan doen.
Daniëlle heeft mij zeer fijn en deskundig geholpen en door haar heb ik echt het gevoel gekregen dat ik er nog toe doe.
Dus ik ben echt zeer tevreden over Daniëlle en hoe ze de uitslag van de test uitgelegd heeft.”