Vragen en antwoorden

Deze wet verplicht werkgevers en werknemers om samen te werken aan een snelle re-integratie. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot sancties, zoals een loonsanctie voor de werkgever.

Het 1e spoor richt zich op terugkeer naar werk binnen de huidige organisatie, terwijl het 2e spoor zich richt op re-integratie bij een andere werkgever wanneer terugkeer binnen de eigen organisatie niet mogelijk is.

 Een 2e spoor traject dient te worden gestart zodra duidelijk is dat terugkeer in de eigen functie of een andere passende functie binnen de organisatie niet mogelijk is, ongeacht de duur van het ziekteverzuim.

De duur varieert, maar een 2e spoor traject duurt gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden, afhankelijk van de specifieke situatie en voortgang.

Het traject omvat doorgaans een intakegesprek, opstellen van een persoons- en zoekprofiel, arbeidsmarktoriëntatie, sollicitatietraining en begeleiding, en nazorg na plaatsing.

Ja, mits de opleiding bijdraagt aan de kortste weg naar passend werk en in overleg met de werkgever wordt vastgesteld.

Beide partijen zijn verplicht zich in te spannen voor een succesvolle re-integratie. De werkgever moet passend werk aanbieden en de werknemer dient actief mee te werken aan het traject.

Bij onvoldoende medewerking kan de werkgever sancties opleggen, zoals loonopschorting of -stopzetting. In extreme gevallen kan dit leiden tot ontslag.

Een werkervaringsplaats biedt de werknemer de mogelijkheid om met behoud van de huidige functie ervaring op te doen bij een andere werkgever in een andere functie. Dit is altijd voor bepaalde tijd en kan overgaan in een detachering.

De werkgever is verantwoordelijk voor de kosten van het 2e spoor traject. In sommige gevallen kan de verzuimverzekering van de werkgever (gedeeltelijk) vergoeden.

Het UWV beschouwt een functie als passend wanneer je hiermee minimaal 65% van je laatstverdiende bruto salaris vóór je uitval kunt verdienen. Dit kan ook betekenen dat je in een andere sector of op een ander niveau werk gaat doen dan voorheen.

U bent verplicht te solliciteren naar passend werk dat binnen uw mogelijkheden ligt. Het weigeren van een passende functie kan gevolgen hebben voor uw loon en dienstverband.

De no-riskpolis is een regeling waarbij de nieuwe werkgever een Ziektewetuitkering kan krijgen als u binnen vijf jaar na indiensttreding ziek wordt. Dit vermindert het risico voor de werkgever om u in dienst te nemen.

Ja, na twee jaar ziekte kun je contact opnemen met de UWV Werknemerstelefoon en een No-riskpolis aanvragen. Dit kan van belang zijn om je kansen op een nieuwe baan te vergroten, omdat een nieuwe werkgever dan minder risico loopt als je onverhoopt opnieuw ziek wordt.

Het doel van een 2e spoor traject is om passend werk te vinden buiten je huidige werkgever. Lukt dit niet binnen de looptijd van het traject? Dan wordt samen met de re-integratiecoach en werkgever gekeken naar vervolgstappen. Dit kan betekenen dat je een WIA-aanvraag doet of een alternatieve route onderzoekt via het UWV.

Nee, je kunt alleen stoppen met solliciteren als je werkgever – in overleg met de bedrijfsarts – besluit dat dit verantwoord is. Tot die tijd blijven de sollicitatieverplichtingen in het kader van de Wet verbetering poortwachter gelden.

Wat verstaat het UWV onder een passende functie?

Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we samen welk traject het beste aansluit bij jouw situatie en hulpvraag. Of je nu een diepgaand traject nodig hebt of alleen een paar consulten, we bepalen samen wat het meest effectief is voor jou.

Als je twijfelt over je volgende loopbaanstap, bied ik een traject van 3 tot 5 maanden aan. Dit traject helpt je inzicht te krijgen in je talenten, drijfveren en de richting die bij jou past. We werken aan zelfinzicht, mogelijke carrière paden en concrete stappen om jouw ideale werk te vinden.

In een systemisch (loopbaan)traject onderzoeken we hoe onbewuste patronen en familiedynamieken invloed hebben op jouw werkkeuzes en carrièreontwikkeling. Dit kan met 2 tot 4 consulten, waarin we werken met familieopstellingen of organisatieopstellingen. Dit traject helpt je helderheid te krijgen over blokkades en nieuwe perspectieven te ontdekken.

Ja, naast de langere trajecten bied ik ook losse loopbaanconsulten aan. Tijdens twee of meerdere sessies bekijken we je huidige situatie, bespreken we je loopbaankeuzes en geef ik je concrete adviezen over je volgende stappen. Dit kan gepaard gaan met een uitgebreid assessment. 

De vergoeding van een assessment of loopbaantraject hangt af van jouw situatie:

  1. Werkgever – Veel werkgevers hebben een budget voor scholing, duurzame inzetbaarheid of re-integratie en kunnen (een deel van) het traject vergoeden. Bespreek dit met je werkgever of HR-afdeling.
  2. UWV – In sommige gevallen kan het UWV een loopbaantraject vergoeden, bijvoorbeeld in het kader van re-integratie of als onderdeel van een 2e spoor traject.
  3. CAO of Ontwikkelbudget – Sommige cao’s bieden een persoonlijk ontwikkelbudget dat gebruikt kan worden voor loopbaanbegeleiding.
  4. Particulier – Je kunt er ook voor kiezen om het traject zelf te bekostigen als investering in je toekomst.

💡 Tip: Informeer bij je werkgever of er een budget beschikbaar is voordat je zelf kosten maakt.

 

Wanneer is een 2e spoor traject niet verplicht?

Het niet tijdig inzetten van een 2e spoor traject kan leiden tot een loonsanctie van het UWV, waarbij u verplicht wordt het loon van de werknemer langer door te betalen.

Een arbeidsdeskundig onderzoek beoordeelt de arbeidsmogelijkheden van de werknemer binnen en buiten de organisatie. Hoewel niet wettelijk verplicht, is het vaak raadzaam om een dergelijk onderzoek uit te voeren voor een succesvolle re-integratie.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met me op.